Inzicht in afschrijvingslijsten van verzekeraars

Je verzekert je inboedel tegen nieuwwaarde. Bij een schade blijkt dat verzekeraars schades soms maar gedeeltelijk uitkeren door afschrijvingen op jouw bezittingen. Hoe zit het?

Je hebt brandschade aan een stoel. De schade is verzekerd, maar toch volgt er geen uitkering waar je een nieuwe stoel voor kunt halen. De stoel is namelijk al oud. De verzekeraar vergoedt de dagwaarde van de stoel. Ze houden namelijk rekening met een afschrijving. Is dat eerlijk en waarom verzeker jij je inboedel dan tegen nieuwwaarde?

Wat houdt het afschrijven voor de verzekering in?

Voor verzekeraars is het belangrijk dat verzekerden niet beter worden van een schade. De schade zelf moet gecompenseerd worden, maar een verzekerde moet niet zijn handen dichtknijpen omdat de vergoeding te ruim is. Een goed voorbeeld is een gestolen computer van 5 jaar oud. Als de verzekeraar de nieuwwaarde van de computer vergoedt, is er sprake van een te ruime vergoeding. De computer is namelijk nog maar een fractie van de nieuwwaarde waard. Verouderde computers zijn namelijk nog maar weinig waard. Daarom passen verzekeraars afschrijvingen toe. Dat geldt niet alleen voor de inboedelverzekering, maar bijvoorbeeld ook voor de reisverzekering.

Verzekeraars blijven de nieuwwaarde uitkeren

Zodra je iets nieuws koopt, is de waarde van de aankoop al gedaald. Het is immers niet nieuw meer. Gelukkig werken verzekeraars niet op deze manier. Je krijgt binnen de inboedelverzekering de nieuwwaarde uitgekeerd, tenzij de dagwaarde minder is dan 40 procent van de nieuwwaarde. De waarde wordt ingeschat met afschrijvingslijsten die verzekeraars hanteren. Voor de computer uit het voorbeeld wordt uitgegaan van de dagwaarde. De computer is namelijk minder dan 40 procent van de nieuwwaarde waard.

 

Verzekeraars hebben afschrijvingslijsten bekend gemaakt

Het maakt voor de kwaliteit van een verzekering een groot verschil welke afschrijving de verzekeraar toepast. Wordt een bankstel afgeschreven in 5 jaar of in 7 jaar? Om hier inzicht in te geven hebben een aantal verzekeraars hun afschrijvingslijsten openbaar gemaakt. Helaas doen niet alle verzekeraars dat, maar het wordt wel gebruikelijker om het te doen. Dit kun je meenemen bij het vergelijken van verzekeringen. Natuurlijk kun je dat ook uitbesteden aan jouw verzekeringsadviseur. De afschrijvingslijsten van verzekeraars roepen namelijk nog wel vragen op.

Hoe hard gaat de afschrijving?

De omvang van de afschrijving verschilt sterk per bezitting. Een koelkast wordt bijvoorbeeld afgeschreven in 10 tot 12 jaar. Uitgaande van 10 jaar, krijg je de dagwaarde uitgekeerd vanaf het moment dat de koelkast ouder is dan 6 jaar. Bij een computer kan het zelfs verschillen per merk. Een computer van het merk Dell wordt bij een bepaalde verzekeraar afgeschreven in 4 jaar en een computer van het merk Apple in 6 jaar.

Welke verzekering je het beste kunt kiezen is dus niet alleen afhankelijk van de premie. De kwaliteit speelt ook een belangrijke rol. De snelheid van het afschrijven kan een groot verschil maken in euro’s bij een schade.