Wat zijn negatieve schadevrije jaren?

De term schadevrije jaren ken je wel, maar weet je ook wat negatieve schadevrije jaren zijn? Ze vormen een probleem, ze maken een autoverzekering kostbaar.

Door schadevrij te rijden bouw je schadevrije jaren op. Deze geven recht op korting op de autoverzekering (ook voor andere motorrijtuigenverzekeringen). Heb je een keer een schade? Dit geeft juist een terugval in schadevrije jaren. Hierdoor stijgt de premie vaak. Het wordt problematisch als de terugval in schadevrije jaren groter is dan de opgebouwde jaren. Dit vraagt om een toelichting. En die geven wij jou graag.

Hoe bouw je schadevrije jaren op?

Je haalt je rijbewijs en je koopt je eerste auto. Deze verzeker je en de verzekeraar gaat uit van nul schadevrije jaren. Het opbouwen van de korting kan beginnen. Na één jaar schadevrij rijden geeft de verzekeraar jou extra korting omdat je geen schade veroorzaakt hebt. In het opvolgende jaar veroorzaak je een ongeval. De tegenpartij wordt gecompenseerd door jouw verzekeraar. Je zou zeggen dat er nu één jaar van het aantal schadevrije jaren wordt afgetrokken, zodat je weer op nul komt. Helaas werkt het anders. Je valt in één keer meerdere jaren terug. Hierdoor heb je negatieve schadevrije jaren.

Wat zijn de gevolgen van negatieve schadevrije jaren?

Door negatieve schadevrije jaren kun je in plaats van een korting een opslag op de premie krijgen. Voor de schade straft de verzekeraar jou eigenlijk. Op deze manier leggen verzekeraars de hoogste lasten bij de veroorzakers van schade. Het maakt niet uit of je de schade zelf veroorzaakt hebt of iemand die met jouw toestemming in jouw auto reed. Jij bent namelijk verantwoordelijk voor de gedragingen van de bestuurder van jouw auto.

Negatieve schadevrije jaren kun je moeilijk verzekerbaar maken

Verzekeraars spreken bij negatieve schadevrije jaren over malus. Een slecht schadeverloop kan er voor zorgen dat je moeite krijgt om je auto te verzekeren. Het kan zelfs gebeuren dat de verzekeraar besluit om jou niet meer te verzekeren. Dit gebeurt niet snel, maar bij een zeer slecht schadeverloop is het niet uit te sluiten. Het opzeggen door de verzekeraar van de verzekering heeft grote gevolgen. Bij het afsluiten van schadeverzekeringen wordt gevraagd of jou wel eens een verzekering is geweigerd of opgezegd. Als je deze vraag met ja moet beantwoorden, volgen er nadere vragen. Een slecht schadeverloop kan problemen geven bij het verzekeren.

De negatieve schadevrije jaren niet melden

Het probleem lijkt eenvoudig te omzeilen. Een nieuwe autoverzekering opvragen en de negatieve schadevrije jaren verzwijgen. Dit gaat over het algemeen niet werken. Verzekeraars registreren op gebouwde (negatieve) schadevrije jaren in een systeem genaamd Roydata. Op naam, adres en geboortedatum kunnen verzekeraars controleren hoe het zit met het aantal opgebouwde schadevrije jaren.