Aangifte 2016 - misverstanden over aftrekbare kosten

Welke kosten zijn aftrekbaar van het inkomen en welke niet? Dit is belangrijk om te weten voordat je de belastingaangifte invult.

Er zijn kosten waarvan vaak onterecht wordt gedacht dat ze aftrekbaar zijn. De grootste misverstanden helderen wij graag op.

De Belastingdienst probeert de belastingaangifte zo eenvoudig mogelijk te maken. Gegevens worden al voor ons ingevuld en ze proberen om een wirwar aan aftrekposten te voorkomen. In vergelijking met vroeger zijn er minder aftrekposten. Welke kosten zijn niet aftrekbaar, maar wordt vaak wel van gedacht dat ze aftrekbaar zijn?

Niet alle kosten voor het kopen van een huis zijn aftrekbaar

Kosten zoals taxatiekosten en advies- en bemiddelingskosten zijn aftrekbaar. Ook de notariskosten die betrekking hebben op de hypotheekakte. De notariskosten voor het overdragen van een huis op jouw naam zijn juist niet aftrekbaar. Dat is de zogenaamde koopakte. Ook de overdrachtsbelasting en de makelaarskosten kun je niets mee. Onterecht leeft bij veel mensen het idee dat de “kosten koper” bij het kopen van een huis aftrekbaar zijn, maar het is dus beperkter.

Welke kosten gericht op medische zorg zijn niet aftrekbaar?

Brillen en contactlenzen kun je een vergoeding voor krijgen van de zorgverzekeraar. De kosten die overblijven kun je niet aftrekken van het inkomen. Ook de premie voor de zorgverzekering telt niet mee. Hulpmiddelen zoals een rollator en krukken waren tot 2013 aftrekbaar, maar inmiddels niet meer. Het kopen van een scootmobiel of rolstoel was tot 2014 aftrekbaar en is dus ook gesneuveld als aftrekpost. Hetzelfde geldt voor aanpassingen aan je woning in verband met een ziekte.

Ook kinderalimentatie kun je niets mee

Ook weer zo’n voorbeeld van kosten die in het verleden aftrekbaar waren, de kinderalimentatie. Tegenwoordig wordt dit gezien als gebruikelijke kosten voor het zorgen voor de kinderen. Er is nog wel een ingewikkelde manier om het verschuldigde bedrag in mindering te brengen op je vermogen. Het verschuldigde bedrag wordt dan gekort op je vermogen, zodat je minder vermogensrendementsheffing verschuldigd bent. Dit speelt alleen voor belastingplichtigen met een vermogen boven de 25.000 euro. Voor de voorbeeldberekening zie de website van de Belastingdienst.

Andere grote misverstanden

Er zijn ook nog kosten die vaak op verjaardagen ter sprake komen als aftrekbare kosten. Tot 2001 kon je betaalde rente over consumptieve kredieten aftrekken van het inkomen. Dat kan inmiddels niet meer. In het verleden kon je de rente over een lening voor bijvoorbeeld een auto gewoon in mindering brengen op het inkomen. Bedragen die je gebruikt om je hypotheek extra af te lossen hoef je ook niet op te geven. Niet aftrekbaar! Schulden kun je in mindering brengen op je vermogen. Helaas kan dat niet met een belastingschuld.

Verdiep je goed in de kosten die wel aftrekbaar zijn. De zogenaamde specifieke zorgkosten zijn wel aftrekbaar. Afhankelijk van je inkomen geldt er wel een drempelbedrag. Als je jaarlijks hoge zorgkosten hebt, is het zeker de moeite waard om het uit te zoeken.